„Nagyon kevesen vannak, akik nem hisznek Istenben”

Az 1986-ban született Szili András a budapesti Békásmegyer-Ófalui Szent József- és a Kövi Szűz Mária-templomok plébániai kormányzója, katolikus pap. Vele beszélgettünk a húsvét jelentőségéről, hitről és hitetlenségről, egyháztól elfordulásról és visszatalálásról. És az oldtimer kocsik erényeiről.

– Elég nehezen találtunk időt erre a beszélgetésre, ilyen sok dolga van egy katolikus papnak?
– Misézek mindkét szolgálati helyemen, vannak délelőtti osztálymisék, óráim, megnyitok egy matekversenyt vagy egy ünnepségsorozatot itt, a Szent József-iskolában. De eljárok más gimnáziumokba is különféle lelki alkalmakra, és vannak temetések is. Jegyesoktatás és más találkozások töltik ki a napomat.

– Mi a célja az iskolai látogatásainak? Valamiféle térítés ez?
– Ezek katolikus iskolák, keresztény katolikus gyerekekkel. A látogatásaim alkalmával gyakran előre megírt kérdéseket kapok, vagy én viszek valami aktuális témát. Most ilyen volt például Pilátus személye, azaz hogyan vagyunk nem egészen szabadok a döntéseink meghozatalában. Vagy lelkiismereti kérdésekről beszélgetünk Péter apostol mentén. Van, hogy felragyogtatok valamit Jézus életéből. Sok minden foglalkoztatja a gyerekeket. Gyakran tudják pontosan, hogy mi, de van, amikor nekem kell ráérezni, mire van szükségük.

– Van olyan, hogy valaki mindenféle hitbéli alap nélkül érkezik önhöz?
– Nagyon ritka. Vannak olyan jegyesek, ahol például az egyik fél ugyan meg van keresztelve, de az elsőáldozásig nem jutott el, a másik fél pedig kereszteletlen. Velük csoportosan foglalkozom egy darabig, majd négyszemközt.

• Miért jó, ha valaki keresztény?
• Mitől mehet tönkre egy csodálatosnak tűnő kapcsolat?
• Hogy kerül a katolikus pap oldtimer autójába rap, hiphop, techno zene?

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el. 

szerző: Fehér Anikó