Egészséges, élő kertek vegyszermentesen

Ezüsthegy Kincsei – Közelebb a természethez! – Ismeretterjesztő előadássorozat a környezettudatos, fenntartható életmódért

2022. február 4. 17:00 órakor az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárában

Mit adhat nekünk az élővilág és mi mit tehetünk érte? Hogyan lehet a mindennapjainkban a természettel összhangban élni? Miben segíthetik életünket a lakókörnyezetünk közelében is megtalálható növények, mint megújuló természeti források? Hogyan élhetünk egészségesebben, miközben csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat? Ebben nyújt segítséget ismeretterjesztő előadásaival az Ezüsthegy Kincsei programsorozat.

Az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára, mint zöld könyvtár szolgáltatásaival és működésével is elkötelezetten áll ki a környezettudatos és fenntartható életmód mellett. Alapszolgáltatása, a kölcsönzés mellett a könyvtár zöld szolgáltatásaival és programjaival szeretné népszerűsíteni a környezettudatos életmódot és felhívni a figyelmet az ökoszemlélet fontosságára. Az országban egyedülálló magkönyvtár és növényadoptáló pont működtetése mellett az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára ismeretterjesztő előadássorozatot hirdetett meg, amely az Ezüsthegy Kincsei címet kapta. Az elnevezés utal arra, hogy az előadásokon arról, a lakókörnyezetünk közelében fellelhető, termeszthető növényvilágról lesz elsősorban szó, amely segítségünkre lehet az egészséges mindennapokban, de nem ismerjük, vagy nem tudjuk hogyan használjuk, pedig bizony kincset érhetnek.

Az előadássorozat meghívott, szakértő előadója, Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus segítségével ismerhetjük meg azokat a növényeket, amelyek alkalmasak házi kozmetikumok előállítására, megtanulhatjuk, hogyan különböztessük meg a gyomnövényt a gyógynövénytől vagy megismerkedhetünk a különleges gasztronómiai élményt nyújtó, egészséges ehető vadnövényekkel.  A rendezvénysorozat az NKA támogatásával valósul meg. A programokon a részvétel ingyenes.

További alkalmak:

  1. február 25. 17:00: Ehető és mérgező vadnövények Óbuda határában

Ha megtanuljuk felismerni és begyűjteni a mindennapi konyhánkat is feldobhatják! Az ehető vadnövények azonban nemcsak gasztronómiai különlegességek, hiszen a megújuló természeti források felhasználásával ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus előadásában megismerkedhetünk azokkal az ehető és mérgező vadnövényekkel, melyek Óbuda határában találhatóak.

  1. március 18. 17:00: Gyomnövény vagy gyógynövény?

Nem is olyan egyszerű a válasz. Ismerjük meg, azokat a lakóhelyünkön megtalálható fajokat, amire gyomként tekintünk és azokat, amelyeket óvni és védeni kell, mert őshonosak Magyarországon, és számunkra is gyógyír a felhasználásuk különböző betegségekben, egészségünk megőrzésében 

  1. április 8. 17:00: Illatszerek és kozmetikumok növényei

Ismerjük meg azokat a növényeket, amelyek alkalmasak házi kozmetikumok előállítására. A mesterségesen előállított vegyületek jelentős része ismert allergizáló hatású. Ezzel szemben a természetes növényekből készült kozmetikumok teljesen mentesek ezektől a mellékhatásoktól. A natúr kozmetikumok egyénileg elkészíthetőek, mindenki a saját maga kedvére állíthatja össze és még a természetre is kisebb káros hatást gyakorlunk.