Ökosságok a Szent József Ház udvarán

Szeptember 25-én, szombaton mindenkit szeretettel vár a Rómaifürdő SE színes programjaival!
 
11.00- 18.00 Passzold vissza tesó! 
– avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért
 
A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.
A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, így most elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük. Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, és dobja be a kihelyezett dobozunkba.
A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft fogja újrahasznosításra átvenni, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra, vagyis nem fogja tudni senki eltulajdonítani a készülékeket, vagy az abban lévő adatokat megszerezni. A gyűjtódoboz a helyszínen marad., hogy később is „befalja” a mobilokat.
 
11.00 és 14.00 Állati jó bemutató  
(Budakeszi Vadaspark munkatársai) 
 
Ismeretterjesztő előadás élő állatokkal. Az élő állatok jelenléte mellett óriási szerepet játszik az elhangzó szöveg. A jó hangulat és a vicces-humoros ismertetés a figyelem fenntartása szempontjából fontos, ám az állatok – főként vadállatok – tartásának és bemutatásának csakis akkor van létjogosultsága, ha szemléletet formál és az emberek gondolkodását a természetről új és helyes alapokra helyezi.
 
12.00-15.00 Mityo-Re Akciócsoport 
 
A Mimó és Csipek a városban c. mesekönyvből megismert Mityó macska ugyanis az újrahasznosítás elkötelezett híve. Számára nem létezik hulladék, hiszen mindenre alapanyagként tekint. Az egyes alkalmakkor különböző anyagok – textil, papír, műanyag, farmer, gomb stb – kerül a középpontba, hogy a képzelet szabad szárnyain új életre, formára találjanak.A foglalkozások szabadok, azaz mindenki bedobhatja saját ötletét, elképzelését.
 
15.00 – 17.00 Hangszercséplő
 
A Bélaműhely Sound Art 2007 óta foglalkozik hangkeltő eszközök építésével, és az eszközökön való hangszeres játékkal. Ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből, bicikli és számítógép alkatrészekből, teknőből, serpenyőkből és papír dobozokból készítenek hangkeltő eszközöket Terebessy Tóbiással és a Medence Csoporttal közösen. Néhány, a maga nemében egyedülálló hangszert és ugyancsak egyedülálló zenei játékot fejlesztettek ki az elmúlt pár évben. A Béla Műhely számos hangkeltő eszköze közül jelenleg három a világon egyedülálló a maga nemében. Full interakció, ahol az érdeklődők kipróbálhatnak 10-12 féle hangkeltő eszközt, rövid hangszerbemutatókkal és jammekkel.
 
17.00 Tündérkerti séta
 
A főváros első őshonos gyümölcsfákat őrző Tündérkertjében Gallai­ ­Máté, Békásmegyer-Ófalu Tündérkertjének egyik alapítója lesz a ­„túravezető”.