Ünnepeljünk együtt! – 20 éve az olvasásért, a kultúra szolgálatában Óbudán

20 éve gyűjt, rendszerez és szolgáltat az Óbudai Platán Könyvtár a III. kerület és vonzáskörzetében élők változó információs igényei szerint az óbudai Aquincumi Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával egy épületben. Az évforduló alkalmából nyereményjátékkal és kedvezményekkel készül a könyvtár. 2020. október 9-én egy éves könyvtári tagságot vagy ajándékkönyvet nyerhet, aki megpörgeti a könyvtárakban felállított szerencsekereket.

Ma a könyvtár több mint egy hely, ahol könyveket kölcsönözhetünk. Természetesen alap funkciója és fontos feladata segíteni azt, hogy minél több olvasmány minél több emberhez jusson el, de emellett kedvelt közösségi térként is működik, ahol családias, barátságos légkör várja a beszélgetésre, olvasásra, a szabadidő minőségi eltöltésére vágyókat.

„Törekszünk arra, hogy kapcsolatot építsünk ki az olvasókkal, hiszen mindenki számára fontos, hogy a felgyorsult világunkban olyan helyet találjon, amely segíti az elmélyülést, a megélés lehetőségét, ami teret és lehetőséget nyújt a minőségi együtt töltött időre. Természetesen mindezt jelenleg az egészségügyi előírásokat betartva, felelősen tesszük.” – mondta el Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője.

Az Óbudai Platán Könyvtár 20 éve gondozza, gyarapítja, teszi hozzáférhetővé látogatói részére a mára már 70 000 könyvből, hangoskönyvből, folyóiratokból, filmekből álló állományát, azzal a céllal, hogy a kisgyermekes családoktól kezdve a tini és aktív dolgozói korosztályon át egészen a nyugdíjasokig, mindenki megtalálja az őt szórakoztató vagy segítő olvasmányokat. Közkönyvtárként miden műfajban szinte minden témát lefedve szerzi be a könyvtár az újdonságokat és a klasszikusokat. A mesekönyvektől kezdve, a képregényeken, a krimiken, a klasszikus szépirodalmon keresztül a kortárs irodalomig vagy a szakkönyvekig széles műfaji palettáról válogathatnak a látogatók. A könyvtár az alapfunkciójának számító kölcsönzési szolgáltatás mellett kiemelt figyelmet fordít az olvasáskultúra és a környezetvédelem népszerűsítésére, felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokkal, speciális zöld szolgáltatásokkal és a könyvmegállók üzemeltetésével. Az évforduló alkalmából 2020. október 9-én ünnepi díszbe öltözik a Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára és játékra hív minden olvasást kedvelőt. Aki október 9-én a könyvtárak egyikébe ellátogat és megpörgeti az ott kihelyezett szerencsekereket, akár egy éves könyvtári tagságot vagy ajándékkönyvet nyerhet. Mindemellett azok, akik szintén 2020-ban töltik be 20. születésnapjukat a 20 éves kedvezmény keretében ingyen iratkozhatnak be vagy hosszabbíthatják meg könyvtári tagságukat a központi és fiókkönyvtárban egyaránt.

Honnan jövünk?

Az Óbudai Platán Könyvtár különleges helyzete a fővárosban még a rendszerváltás előtti időszakra nyúlik vissza. Budapest lakosságának közkönyvtári ellátását a rendszerváltás előtt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tanácsi könyvtárhálózata és a szakszervezetek munkahelyi könyvtári hálózata biztosította. A III. kerületben 1955 óta működött a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének Központi Könyvtára. A könyvtár vezetése és a lakosság kezdeményezésére a rendszerváltást követően a III. kerületi önkormányzat 1997-ben megvásárolta a könyvtár dokumentumállományát és átmenetileg elhelyezte a kerületi Pedagógiai Szolgáltató Intézet Bázis Tankönyvtáraként a Kalászi úti Általános Iskola épületében. 1999-ben az önkormányzat, mint fenntartó megalapította a szakmailag önállóan működő Óbuda-Békásmegyer Platán Közművelődési Könyvtárat, ami 2000. októberében kezdte meg jelenlegi formájában működését az Aquincumi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával egy épületben.

2003-ban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bezárta az Ezüsthegy utcai tagkönyvtárát, melynek megszűnő állományát az óbudai önkormányzat átvette, és a Békásmegyeri Közösségi Házban a Platán könyvtár fiókkönyvtáraként helyezte el. A fiókkönyvtár a Csobánka téren 2004-ben meg is kezdte működését. 2007-ben a Platán Könyvtár elindította Könyvet Házhoz szolgáltatását és külön gyerekkönyvtári részleg került kialakításra a központi könyvtárban, hogy a legkisebbek is élvezettel és számukra megfelelően használhassák a könyvek birodalmát és kedveljék meg a betűk és tudományok világát. 2008. július 1-vel a fenntartó az Óbudai Múzeumot és a Platán Könyvtárat az eredeti funkciók megtartásával Óbudai Múzeum és Könyvtár néven szervezetileg összevonta. 2010-ben indult el a Sün Tóbiás Könyvtára című óvodásoknak szóló könyvtárhasználati foglalkozássorozat és új szolgáltatás került bevezetésre a 12+ részleg kialakításával, azért, hogy az ifjúsági korosztály is könnyen megtalálja a számukra legérdekesebb és leghasznosabb olvasmányokat.

A könyvtár 2012-ben lett újra önálló intézmény és még ugyanebben az évben elindult az Óbudai Könyvmegállók projekt, mely azóta is kedvelt színfoltja a kerültnek. Ma már 7 felnőtt és 5 gyermek könyvmegálló segíti a magántulajdonlévő lévő könyvek újrahasznosítását, népszerűsítve az adományozást, az önkéntességet, a környezettudatosságot. 2018-ban az Ezüsthegy utcai volt könyvtár épületet az önkormányzat felújította, új helyet biztosítva ezzel a Platán Könyvtár fiókkönyvtárának, mely a költözést követően új névvel, új szolgáltatásokkal kezdte meg működését.

Hova tartunk?

Az Óbudai Platán Könyvtár 2016-ban köteleződött el a zöld szemléletű könyvtárrá válás mellett, ami 2018-ban, a fiókkönyvtár költözésével teljesedhetett ki, ahol a zöld szemlélet azóta is komplexen áthatja az intézmény működését. A könyvtár küldetésének tekinti a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, a környezettudatos viselkedés propagálását. A kölcsönzés önmagában is környezetbarát szolgáltatás, de ezen túl mind két könyvtár nagy figyelmet fordít a zöld szemléletet és ökotudatosságot népszerűsítő könyvállomány kialakítására, és arra, hogy a kert tavasztól őszig szerves része, helyszíne lehessen az olvasásnak, a kulturális programoknak és a közösségi kertészkedésnek. Az önkormányzatnak köszönhetően az épületfelújítás során nagy hangsúlyt kaptak az energiatakarékos építészeti és gépészeti megoldások. Az Ezüsthegyi Könyvtárban a gyerekeknek és felnőtteknek szóló ökorendezvények mellett olyan speciális zöld szolgáltatások is bevezetésre kerültek, mint a fűszerkert, minta tankert, herbateázó és limonádézó vagy a Magyarországon egyedülálló magkönyvtár. A könyvtár fenntartható fejlődésért végzett munkáját, környezetvédelmi szemléletformáló törekvéseit a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése (IFLA) 2020-ban nemzetközi Zöld Könyvtár Díjjal ismerte el. „Közkönyvtárként a jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy az irodalom és kultúra közvetítése mellett a környezetvédelmet is közelebb hozzuk az emberekhez, a könyvtár adottságaival, eszközeivel segítsük a szemléletformálást mindennapjaink környezettudatossá tételében.” – emelte ki Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője.