Zöld Könyvtár Díjat nyert az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára

A Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése (IFLA) 2020-ban ötödik alkalommal ismerte el a világ példamutató zöld könyvtár kezdeményezéseit. Az Ezüsthegyi Könyvtár „Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban – Zöld komplexitás egy közkönyvtár életében” című pályázata is a díjazottak között szerepel, Magyarországot egyedül képviselve.

A díj és alapítója

Az IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions = Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése) mindig jelentős feladatot vállalt a nemzetközi kultúrpolitikai és a könyvtár szakmai törekvések formálásában és adaptálásában. Feladatát több szekcióban és speciális érdeklődésű csoportban valósítja meg. A szervezetek közül kiemelkedik az ENSULIB (Environment, Sustainability and Libraries Special Interest Group = Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Különleges Érdekcsoportja), amely a könyvtárak fenntarthatóságával kapcsolatos fejlesztéseivel, szolgáltatásaival, erőforrásaival, a különböző környezetbarát gyakorlatok alkalmazásával és szemléletformálással foglalkozik. A szervezet a De Gruyter Kiadó támogatásával 2016-ban hívta életre a Zöld Könyvtár Díj pályázatát (Green Library Award), amivel szeretnék felhívni a figyelmet a könyvtárak társadalmi felelősségvállalásában és a környezetvédelmi szemléletformálásban betöltött fontos szerepére és a környezeti nevelés, ismeretterjesztés terén kialakult központi helyzetére világszerte. A szervezet a díjjal elismeri és támogatja, a könyvtárak környezetbarát közösségi térként és a fenntartható fejlődés információs forrásaként való megjelenését.

Zöld Könyvtár Díj 2020

A versenyre az eddigi évek gyakorlata szerint bármely zöld könyvtár projekttel, koncepcióval lehetett pályázni, a világ minden tájáról, Ázsiából, Afrikából, Európából és Amerikából. Idén a pályázók száma közel a duplájára nőtt az előző évekhez képest. A megnövekedett verseny ellenére is került magyar könyvtár a díjazottak közé. A verseny győztese 2020-ban a Thaiföldön található Rangsit Egyetemi Könyvtár lett és mellette idén is 5 második helyezettet díjaztak, köztük az Ezüsthegyi Könyvtárat. Olyan országok mellett veheti át könyvtárunk a nemzetközi elismerést, mint Kína, Horvátország, Szenegál és Sri Lanka.

„Az Óbudai Platán Könyvtár 2016-ban kötelezte el magát a zöld szemlélet iránt, és azóta is megragad minden lehetőséget, hogy a központi- és a fiókkönyvtár az ökoszemlélet jegyében működhessen, amit a fenntartó önkormányzat a kezdettektől támogatott. 2018-ban fiókkönyvtárunk új épületbe költözhetett, így itt már az épület kialakításától kezdve megvalósulhatott az ökostartégia. Az önkormányzatnak köszönhetően hangsúlyt kaphattak az energiatakarékos építészeti megoldások. Az ökokoncepció a zöldszolgáltatások bevezetésével vált teljessé könyvtárunkban, melyek az évek során fokozatosan kerültek bevezetésre és bővítésre, mint például az ökosarok, a fűszernövénykert és a Magyarországon eddig egyedülálló magkönyvtár. Ez a díj az elmúlt évek tudatos, tervezett stratégia mentén megvalósított munkát jutalmazza, amely nem jöhetett volna létre a fenntartó önkormányzat támogatása és könyvtáraink munkatársainak kitartása nélkül.” – mondta el Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője.

Az Ezüsthegyi Könyvtár idei eredményével immár három egymást követő évben is sikerült a magyar könyvtáraknak kiemelkedő eredményt elérni ezen a nemzetközi megmérettetésen. 2018-ban a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár, 2019-ben a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár zöld törekvései kaptak elismerést a szervezettől.

A 2020-ban díjazott magyarországi pályázat

„Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban” című angol nyelvű pályázat mutatta be a nemzetközi szakmai zsűrinek azt a zöld komplexitást, ami az Ezüsthegyi Könyvtár működésének egészét áthatja, az állomány kialakításától kezdve, a munkatársak ökoszemléletén át egészen a speciális zöldkönyvtári szolgáltatásokig, melyeket a pályázat szöveges értékelésében ki is emeltek.

„Ebben a könyvtárban mindent áthat a környezettudatosság: ökosarkot, fűszernövénykertet, herbateázót, minta tankertet és magkönyvtárat hoztak létre. Széles és változatos közönséget szolgálnak ki, hangsúlyt fektetve a közösségépítésre, az egészséges életmódra és a kulturális tevékenységekre. Együttműködnek a helyi civil szervekkel és hivatali intézményekkel is, egy zöld épületfelújítást is végig vittek.” https://www.ifla.org/node/92963?og=479

A díjazott pályázat itt elérhető angol nyelven.