POP-UP kiállítás a T-Art szobrászati gyűjteményéből

Szeretettel várunk Benneteket a T-Art Alapítvány és a Boldog Salamon Kör szervezésében a T-ART-ALAK. POP-UP kiállítás a T-Art szobrászati gyűjteményéből finisszázsára a Szent József Házba 2019. június 21. péntek 17 órára. A kiállításról Wehner Tibor művészettörténész tart bevezetőt. 2019. június 18-án kedden 16-18 óra között játékos családi tárlatvezetést és foglalkozást tart Tenk Dóra. A kiállítás mindössze egy hétig, június 17-21 között látható hétköznaponként 14 és 18 óra között!

A T-Art Alapítvány a 2019-es Óbudai Nyár c. programhoz kapcsolódva június 17. és 23. között pop up kiállítás keretében mutat be válogatást a gyűjteményéből a Szent József Házban. A festészeti és a grafikai anyag mellett a Tenk László által alapított T-Art Gyűjteményben egy kisebb – kb. 50 műtárgyból álló – plasztikai kollekció is található, ami, a művek sajátos igényű kiállítása miatt, csak igen ritkán látható. Most, nagyon rövid ideig, mindössze egy héten keresztül teszi nyilvánossá az alapítvány ezeket a szobrokat a közönség számára. A kiállítást június 21-én 17 órakor a 20. századi magyar szobrászat szakértője, Wehner Tibor művészettörténész mutatja be.
A T-Art Gyűjtemény szobrászati anyaga mennyiségében elmarad ugyan a festészeti és grafikai műcsoportok mellett, a művek összessége azonban mégis egy nagyon szép együttest mutat, és ebben a kisebb számban is tükrözi a T-Art jellegzetes, értékmentő szemléletét.
Ennek ellenére olyan alkotók adták szobraikat az alapítványnak, mint a Kossuth-díjas Csíkszentmihályi Róbert és az óbudai Rieger Tibor, vagy a Munkácsy-díjas Asszonyi Tamás, Csikai Márta, Gáti Gábor és Kiss György szobrászok. Adományozott szobraik a T-Art tevékenységével, szemléletével való egyetértésük és támogatásuk jele volt, hiszen a szobrászati alkotások a többi műtárgyhoz hasonlóan nem vásárlás révén, hanem a művészek adományaként kerültek a gyűjteménybe.
A gyűjtemény egészében is különleges kört alkotnak a rendszerváltás környékén készült szakrális jellegű plasztikai művek. Csíkszentmihályi Róbert szobrásznak Péter és Áron című alkotása Michelangelo késői Piétáit idézi, Csikai Márta Angyali Üdvözlete Donatello klasszikusát ötvözi az expresszív felületkezeléssel. Kiss György bronzdomborművekbe fogalmazott, 14 darabos Stáció-sorozata az 1988-ban Gyulára készített Kálvária kisméretű változata. Rieger Tibor macskaköveken hason fekvő alakja a pokol tornácát jeleníti meg. Gáti Gábor szobrász Krisztustövise a töviskorona egyik lehetséges anyagának, a Krisztustövis nevű növény hosszúkás, csipkés-fűrészes szélű levelét és éles szúrós tövises szárát ábrázolja bronzba öntve.
A kiállítás technikailag is különleges darabja Stremeny Géza Zsóka c. munkája. A fejszobor ugyanis csak látszólag ötvény, valójában kézzel készített rézdomborítás, ahol a művész a negatívat belülről domborítja kalapács és más eszközök segítségével. A fejszobor a T-Art társalapítójának, néhai Tenk Zsókának érzékeny, fiatalkori portréjával tiszteleg a gyűjtemény létrehozói előtt.

Garami Gréta művészettörténész