Békásmegyer kitelepített németajkú lakosaira emlékeztek

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzata, a “BRAUNHAXLER” Egyesület tartott megemlékezést január 28-án Békásmegyeren.

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek a 72 évvel ez előtt, 1946 februárjában történtekre. A németajkú lakosság túlnyomó többségének szinte egyik percről a másikra kellett elhagynia otthonát, melyben már generációk óta éltek. Mindenüket hátrahagyva, 20 kilós “batyuval” marhavagonokban vitték őket Németországba. Német identitásuk ellenére, vagy éppen azért, igaz magyarok voltak: a marhavagonok oldalára hatalmas betűkkel az “Isten veled édes hazánk!” feliratot írták, és új hazájukban sem feledkeztek meg az itthon maradottakról.

 

A szentmisét követően a Békásmegyeri Szent József templom falán elhelyezett emléktáblánál Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

 
 

Menczer Erzsébet a SZORAKÉSZ elnöke, Bús Balázs polgármester, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Kelemen Viktória alpolgármester a megemlékezésen

A templom falán 1996-ban avatott emléktáblánál koszorút helyezett el Varga Mihály, Bús Balázs polgármester, Menczer Erzsébet a SZORAKÉSZ elnöke, a kerületi Fidesz, valamint egyházi és civil szervezek képviselői.
 
 
Fotók: Antal István, címlapfotó: MTI Fotó / Mohai Balázs
 
forrás: obuda.hu