Az igényekhez igazodva lesz közösségi pont az új könyvtár

Az Ezüsthegy utcai fiókkönyvtár igényfelmérésében 392-en fogalmazták meg elvárásaikat a könyvtár szolgáltatásival kapcsolatosan. A klasszikus szolgáltatásokon kívül megjelentek az amúgy a közösségi házakra jellemző funkciók is.

Mint arról már többször hírt adtunk, a Hadrianus Fejlesztési Program keretében, az önkormányzat finanszírozásában a Békásmegyer lakótelep nyugati oldalán élők részére egy újra megnyíló könyvtár kialakítása, felújítása zajlik az Ezüsthegy utcában.
2017. utolsó negyedévében zajlott az a kérdőíves felmérés, amely a lakosság igényeinek megismerésére irányult az Óbudai Platán Könyvtár fiókkönyvtárának az új épületbe költözésével, a nyitvatartási idejével, állományával és szolgáltatásaival kapcsolatban.

A kérdőívek nyomtatott formában és online felületen is elérhetők voltak. A nyomtatott változatot több helyen – az Óbudai Platán Könyvtár könyvtárain kívül – a Békásmegyeri Közösségi Házban, a békásmegyeri nyugdíjas házakban és klubokban, a Hékás Békás, valamint az Óbudai Piknik rendezvényein is kitölthették az érdeklődők. Az online verzió pedig a könyvtár honlapján volt elérhető, ahol további részletes információk is találhatók a projekttel kapcsolatosan (https://platankonyvtar.hu/). A megadott határidőig 392 db kitöltött kérdőív érkezett be. Az válaszadók többsége az ideális könyvtárat úgy képzeli el, hogy kellemes, marasztaló környezetet biztosít az oda látogatóknak ingyenes és korlátlan wifivel, megtalálják a munkájukhoz, tanulmányaikhoz szükséges információkat, bőven keresgélhetnek a nyomtatott dokumentumok között, változatos programkínálatból választhat minden korosztály és természetesen mindezt segítőkész, jól képzett, kedves könyvtárosok által. A legfontosabb könyvtári szolgáltatások között 1. helyen nem meglepő módon a kölcsönzés szerepel, de megjelent igényként a tanfolyam, a hangoskönyv kölcsönzés és egyéb technikai szolgáltatások is. Az eredményről részletesebben az alábbi infógrafika tájékoztat.

Minden kitöltőnek köszönjük, hogy válaszaival és ötleteivel segítette a könyvtár munkáját, a könyvtári szolgáltatások teljessé tételét.

forrás: obuda.hu