Tájékoztatás vaddisznók kilövéséről

A kerületben illetékes vadásztársaságok a vadbetörések visszaszorításán dolgoznak, szeptember és október hónapban lehet számítani a problémás egyedek kilövésére.

A vaddisznó, az őz, a nyest, borz, aranysakál vagy a róka egyre aktívabb jelenléte észlelhető nemcsak az erdőterülettel közvetlen határos utcákban, telkeken, hanem a települések belső régióiban is, így Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén is előfordulhat, hogy a lakosok vaddisznócsaládokkal, kisebb kondával, malacait vezető anyaállattal találkoznak.

A kerület esztergomi vasútvonaltól északra eső részein a Pilisvölgye Vadásztársaság a természetes szelekción túl kilövéssel szabályozza az állományméretet, etetőket-itatókat alakít ki az állatok részére az erdő mélyebb pontjain, valamint folyamatosan üzemelteti a vadbefogókat. Amennyiben szükséges, állategészségügyi, közegészségügyi, közbiztonsági, közrendvédelmi okokból a szakemberek kilövéssel távolítják el a problémás egyedeket. A Vadásztársaság tagjai tevékenységük végzéséhez rendelkeznek a megfelelő szakértelemmel, fegyvertartási engedéllyel, vadászvizsgával és rendőrség által kiadott engedélyekkel.

Jelenleg a vadállomány által sűrűn látogatott területek: Óbor utca és környéke, Óbor köz, Tamás utca, Gyöngyvirág utca, Rókahegyi út, Ürömi út, Héthalom utca.

A kerület déli részén a Pilisi Parkerdő Zrt. az illetékes, szakemberei szintén a túlszaporodott állomány visszaszorításán dolgoznak.

Vadbetörés szempontjából frekventált területek: Csúcshegy, Táborhegy, Testvérhegy, Remetehegy, valamint Mátyáshegy területe. Ezeken a területeken 2017. szeptember 1-től 2017. október 31-ig este 18.00 óra és reggel 6.00 óra között sor kerülhet a vadak számának csökkentésére.

Néhány hasznos tanács az erdős területeken, vagy azok közelében élők számára

Az ingatlant határoló kerítés építése, fenntartása, illetve gyommentesítése mindig az ingatlan tulajdonosának a feladata. Az elhanyagolt, rossz műszaki állapotú kerítés ilyen estekben is gondot okozhat, mert az nem tudja megakadályozni a disznók betörését. Az állatok a territóriumukon belül ún. váltókon közlekednek. A váltók melletti bozótos, elhanyagolt, magas aljnövényzetű terület kiváló búvóhelyet jelent a konda számára, ezért ezeket a területeket karban kell tartani. Amennyiben csapadékhiányos időszak fordul elő, az állatok a kerti tavakban próbálnak dagonyázni, fürdeni. A megfelelő műszaki állapotú kerítés szükség esetén távol tudja tartani a szomjas jószágot.

Nem célszerű a vadállatokat etetni sem konyhai sem zöldhulladékokkal, sem száraz pékáruval. Hiszen ezek az intelligens állatok gyorsan megtanulják, hogyan szerezhetnek élelmet minél kevesebb energiával. Azokról a területekről, ahova a lakosok etetéssel odaszoktatták őket, szinte lehetetlen természetes közegükbe visszaszoktatni a vaddisznókat.

A kertes ingatlanokon élők, illetve családi házas övezetben lakók, ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez, az ott kialakított komposztáló dombok, vagy kerítésen kívül deponált lehullott gyümölcsöt, kerti hulladék természetes gyűjtőhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznó részére ízletes élelemforrást jelentenek. Mindkét deponáló megoldás erősen vonzza a vaddisznókat. Ezzel szemben a hulladék szakszerű kezelése segít az állatok távoltartásában.

A vaddisznók családokban élnek, nevelik utódaikat. A malacos anyaállat vehemensen védi utódait, akár az élete árán is óvja őket. Amennyiben ilyen állat jelenlétét észleljük, semmi esetre se közelítsük meg az anyát, és ne zavarjuk meg utódai gondozásában. Ilyenkor jó eséllyel ellenünk fordul az anya, mert természetes ösztöneit követve óvja malacait.

forrás: obuda.hu