Megújult a békásmegyeri katonaszobor

Az utolsó simításokat is elvégezték a Hősi Emlékművön. Menráth Mátyás, az egyik hősi halált halt katona neve is helyesen szerepel végre a mementón.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával nyerhette vissza az eredeti állapotát Jankovits Gyula szobrászművész alkotása. A pályázati támogatásnak köszönhetően, a korszerű technikával felújított Hősi Emlékmű immár méltóképpen őrzi az elmúlt háborúk és az 1956-os forradalom során elhunyt katonák emlékét.

békásmegyeri Hősi EmlékműA restaurálás során számos környékbeli követte figyelemmel a munka előrehaladását, és sokan mentek oda a restaurátorokhoz, hogy elmondják, mennyire ragaszkodnak a szoborhoz, és mennyire örülnek a megújításnak. Jól látható, hogy a Hősi Emlékmű napjainkban is fontos szerepet tölt be a békásmegyeriek életében. A beszélgetéseknek köszönhetően derült fény arra is, hogy az egyik hősi halált halt katona – Menráth Mátyás – neve idáig hibásan szerepelt a szobor oldalán békásmegyeri hősi emlékműhöztalálható táblán. Leszármazottja hívta fel a restaurátorok figyelmét arra, hogy annak idején tévedésből egy fölösleges „i” betűvel toldották meg a katona nevét, és így Meinráth Mátyásként került fel az emlékműre. Most ezt tévedést is korrigálni lehetett: mivel a nevet a kőtáblába vésték, a javítást úgy érték el a restaurátorok, hogy nem festették ki a felesleges betűt.