Marhavagonokban kellett elhagyniuk az országot

“A magyarországi németek szenvedéstörténete emlékeztessen minket arra, hogy minden ember elidegeníthetetlen joga ott élni, ahová született.”

DSC_7763Szentmisével kezdődött a január 31-én tartott megemlékezés a békásmegyeri Szent József-templomban. Ezt követően a templom falán elhelyezett emléktáblánál Neubrandt Istvánné a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a DSC_7862Braunhaxler Egyesület nevében köszöntötte az egybegyűlteket a Németországba kitelepített német ajkú civil áldozatok és az itthon maradt szétszakadt családok megemlékezésének napján.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) elnöke beszédében felidézte az 1946. január 19-én kezdődött eseményeket, amikor is a magyarországi németek szervezett elűzetése megkezdődött és az otthonaikból kényszerrel nyugatra telepítendő első budaörsi lakosokat szállító vonatszerelvények elindultak. 

DSC_7874“Európa egyesítésének egyik legfontosabb oka éppen az volt, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen szörnyűség. Mint mondta, a legkisebb esélyt sem adhatjuk egy olyan világ eljövetelének, ahol hasonló rendeletek és listák születhetnek, mint ami megtörtént 70 évvel ezelőtt. Csak akkor vagyunk képesek megvédeni a különböző nemzetiségű állampolgárainkat a külső támadásoktól és az azokat kiszolgáló belső csatlósoktól, ha erős szuverén ország vagyunk, erős kormánnyal.

A magyarországi sváb közösség Magyarország és a magyar kultúra szerves és elválaszthatatlan része. A magyarországi németek szenvedéstörténete emlékeztessen minket arra, hogy minden ember elidegeníthetetlen joga ott élni, ahová született.”- hangsúlyozta végül Menczer Erzsébet.

DSC_7929A beszédek után elsőként Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) és a Gulág Emlékbizottság nevében Menczer Erzsébet, a FIDESZ Óbuda-Békásmegyeri Szervezete nevében Puskás Péter alpolgármester és Kemény Krisztina önkormányzati képviselő, Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzata nevében Aradi Istvánné alelnök, a Braunhaxler Egyesület nevében Pappné Windt Zsuzsanna elnök, majd a jelenlévő magánszemélyek helyezték el a tisztelet és a megemlékezés koszorúit, virágait.

forrás: obuda.hu