A munka és az apai minta szimbóluma

Munkás Szent József szobrának átadására megszentelésére a Szent József templom 250 éves jubileumának záró szentmiséjét követően ünnepélyes keretek között került sor.

_DSC_6069 JAV

Az ünnepi szentmisét dr. Kiss-Rigó László  szeged-csanádi megyéspüspök mondta, majd a Szent József templom plébánosa, Gábor atya, végül Bús Balázs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

munkás szent józsefMinden köztéren álló szobornak külön története van. A műalkotás mesélhet az alkotói szándékról, tükrözheti a megrendelői akaratot, kifejezheti a környezetében élő lakóközösség élethelyzetét és világszemléletét, sőt kivételes alkalmakkor történelmi események szimbólumává is válhat. – kezdet ünnepi beszédét a polgármester november 23-án. Az itt élő helyiek, a plébánia körül kialakult közösség fontosnak érezte, hogy a templom falain kívül is megjelenjen – s ne csupán a jól ismert betlehemi szent család összefüggésében – Szent József alakja. – folytatta.

A szobor egyszerre jeleníti meg a Józsefet, a nevelőapát és a fiút. A mai tradicionális családfelfogás egyre gyengül, ezért helyes, ha a művészet eszközeivel is hangsúlyozzuk az ismert pszichológiai és pedagógiai alapvetést: a gyermeknek szüksége van a vele egy fedél alatt élő apára, aki tanítja őt és követendő mintát jelent számára.- tette hozzá Bús Balázs.

Az egyház a munkások védőszentjévé avatta Józsefet, hiszen igazi mesteremberként a munkához és a megélhetés biztosításához fűződő képzetnek is formát ad személye. Bizony szükségünk is van a hozzá fogható, két lábbal a földön álló férfi példaképekre manapság. Látjuk mindannyian, hogy jelentősen megváltozott a kétkezi munkához fűződő viszony az elmúlt évtizedekben. – fűzte hozzá.

_DSC_6114

A szobor felállítását a Szent József Plébánia és az ófaluiak közössége kezdeményezte, amely közösség az elmúlt évek során bizonyította, hogy összefogással tereket (Templom tér) vagy éppen – mint jelen esetben – szobrot tud állíttatni.

A nagy és üdvös munka mindig összefűzi az embereket.- fogalmazott a polgármester. Álljon e helyen Szent József és Jézus szobra a közösségerősítő munka szimbólumaként. Az itt élő embereket sarkallja környezetük tevékeny jobbítására, és figyelmeztesse családjaik és személyes kapcsolataik megóvásának fontosságára.- zárta szavait a kerület vezetője.

_DSC_6146

A beszédek után dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspöke megszentelte a szobrot, mely Kontur András szobrászművész alkotása.

Az ünnepség a Szent József Házban Magyar Krisztina Kereszt-szál című kiállításának megnyitójával folytatódott, majd agapéval zárult.

_DSCF5012

A köztéri műalkotás Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának és a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert támogatásnak köszönhetően valósult meg.

forrás: obuda.hu