Új közösségi tér nyílt Ófaluban

Idős és fiatal, felnőtt és gyermek, elvonultan és együtt pihenhet, szórakozhat, sportolhat Békásmegyer-Ófalu újonnan átadott közösségi terén, a Templom téri szabadidőparkban.

játszótér1A Templom téri szabadidőpark kialakításával, Békásmegyer egy új közösségi térrel gazdagodott. A korábban parkolóként használt tér az ott élő civilek kezdeményezése nyomán és igényeiknek megfelelően alakult játszótérré, szabadtéri fitnesz eszközökkel, sportparkkal, sétánnyal és (Békásmegyerre is utaló módon) a békás tematikát követő vízivárral. A hely szellemét a téren felállított játszóeszközök idézik meg, melyek formavilágában a békára és annak élőhelyére emlékeztetnek, a vizek, vízpartok hangulatát elevenítik fel, hisz Békásmegyer helyén egykor mocsár volt.

Bús Balázs polgármester köszöntőjében a közösségépítés fontos csomópontjaként említette a megépült játszó parkot. Ófalut olyan szerencsés településrésznek nevezte, melynek éltető gyökérként megmaradtak az utcái, épületei, terei, s így képes volt regenerálódni a helyi közösség. Emlékeztetett arra, hogy a világháború előtt itt egy erős sváb közösség élt, saját nyelvhasználattal, saját népszokásai szerint, természetes mikrokörnyezetet alakítva ki maga körül, ám a háborút követően tagjainak döntő többségét elhurcolták vagy kitelepítették, a kommunizmus évtizedei alatt felépített panelházak nyomában pedig meg is szűntek a közösségek.

A Templom tér konkrét megújításáról szólva úgy fogalmazott: közösségépítő küldetésünk újabb fejezetéhez érkezett. E tér jól illeszkedik az itteni találkozási pontok kialakításának tematikájába. Mindezen túl egyfajta biztatás is, hogy amint a kezdeményező Boldog Salamon Kör, úgy mások is számíthatnak az önkormányzatra ésszerű, közösségi célú fejlesztések kapcsán.

Az ünnepségen megjelent Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület országgyűlési képviselője is, akivel a polgármester közösen vágta át a park átadását szimbolizáló  szalagot.

Az egyedi játszóeszközöket az Ilonamalom-műhely kreatív csapata tervezte, melyek tartós, esztétikus, környezetbe illő anyagokból, elsősorban akácfából készülnek. A kivitelezésben részt vett egy szobrászművész is, így lett egyedi a megjelenés.

játszótér2

A szabadidőpark hangulatát a zöldfelületek határozzák meg, melyek a park egyes funkcióit is jól elkülönítik egymástól. A Templom utcai részen, a bejárattól a templomépület vonaláig csendesebb tevékenységekre alkalmas rész épült, ez az úgynevezett pihenőpark, a sekrestyebejárat vonalától fölfelé a kültéri fitnesz eszközök sportolásra adnak lehetőséget. Ezt a részt követi a játszótér, majd hátrébb a kamaszok, nagyobb gyerekek és felnőttek aktivitását szolgáló játék- és sportterületek. Az egész parkon végigvezet egy íves vonalú téglaburkolatú sétány, ami később a Virág utca felé folytatható, ha megtörténik a belső területek feltárása.

forrás: obuda.hu