Új játszótér és pihenőpark Ófaluban

Megkezdődött a Templom utcai Békás park és játszótér építése. A munkaterületet átadták a kivitelezőnek, aki április 25-re egy egyedi tervezésű parkot ad át.

DSC01210

Jelenleg Békásmegyer-Ófaluban nincs közpark vagy köztér, még pad is alig található. A terület rehabilitációjával az önkormányzat elsődleges célja, hogy megteremtse a helyi közösség számára, – legyen szó gyerekekről,  fiatalokról vagy idős  emberekről – a szabadidő hasznos és pihentető eltöltésének színterét.

A Békás park és játszótér helye a munkálatok megkezdése előtt

Közösségi tervezés

A tervezés megkezdése előtt az önkormányzat a környéken élő civilekkel egyeztetve, felmérte az igényeket, így  a tervek ennek megfelelően készülhettek el. Fontos volt, hogy olyan park létesüljön, amely nemcsak illeszkedik a környezetbe, hanem erősíti és megidézi a hely szellemét. A Békás játszótér így utalhat a falu történetére, a Zichyekre és a svábokra is, s ezáltal taníthat is. A térre olyan játszóeszközök kerülnek, melyek formavilágában a békára és annak élőhelyére, a vizek, vízpartok hangulatát elevenítik meg. Emellett fontos a minél komplexebb játékfunkciók biztosítása, a viszonylag kis helyen változatos mozgásformák, érdekes játékok elhelyezése. Az egyedi játszóeszközöket az Ilonamalom-műhely kreatív csapata tervezte, melyek tartós, esztétikus, környezetbe illő anyagokból, elsősorban akácfából készülnek. Kivitelezésben részt vesz egy szobrászművész is, aki biztosítja az egyediséget és a magas esztétikai értéket. Hasonló játszóeszközökkel találkozhatnak egyébként a gyerekek a Veszprémi Állatkert Játszado-zoo-jában, vagy a Budapesti Állatkert idén felújított rájás játszóterén. A tér sajátossága lesz a Vízivár és a Kis játszódomb.

Templom u. játszótér

A terület méreténél fogva közparknak számít, ezért a tervezés során igyekeztek élettel megtölteni úgy, hogy a kialakításra kerülő sokféle funkció, a magas zöldfelület-arány, valamint a  gyalogos átmenő  forgalom  áthelyezésével inkább pihenő és szabadidő parkká tegye. A park térbeli tagolásával a különböző funkciók jól elkülönülnek mégis egységet képeznek mind egymással, mind a környezettel. A Templom utcai részen, a bejárattól a templomépület vonaláig csendesebb tevékenységekre alkalmas rész épül, ez az úgynevezett pihenőpark, a sekrestyebejárat vonalától fölfelé már némi sport tevékenységet is lehetővé téve, kültéri fitnesz eszközöket helyeznek ki. A következő sávban kapnak helyet a kisgyermekek játszóeszközei, majd hátrébb a kamaszok, nagyobb gyerekek és felnőttek aktivitását szolgáló játék-és sportterületek. Az egész parkon végigvezet egy íves vonalú téglaburkolatú sétány, ami később a Virág utca felé folytatható, ha megtörténik a belső területek feltárása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb gyerekek, kamaszok sőt még a felnőttek is kedvelik a játékos elemeket, ezért a parkba több olyan eszköz is megtalálható majd, amelyet nemcsak a kisgyerekek tudnak használni.

A Békás park és játszótér átadását április 25-re ígéri a kivitelező.

A park növényterve

A park növényterve

forrás: obuda.hu