A száz éves háború emlékei Óbudán

Az önkormányzat mindig nagy súlyt fektetett a történelmi tragédiák áldozatai emlékének megőrzésére. Így lesz idén, az első világháború kirobbanásának centenáriumán is, amikor felmérik és – ahol kell – felújítják a kerület világháborús emlékhelyeit.

DSCF8038Idén ország és világszerte az I. világháború kirobbanásának 100. évfordulójára emlékeznek. A több mint félmillió magyar katona életét követelő háború centenáriuma alkalmából Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata felméri a kerületben található I. világháborús emlékek állapotát, és ahol szükséges felújítja azokat.

„Önkormányzatunk rendkívül fontosnak tartja a történelmi tragédiák áldozatairól való megemlékezést, legyen szó akár a kommunizmus, akár a holokauszt áldozatairól, akár azokról a hősi halált halt katonákról, akik 1914-18 között, a harctereken vesztették életüket. DSC_5800Képviselő-testületünk ezért úgy határozott, hogy támogatjuk az emlékhelyek felmérését és szükség szerinti felújítását, s amennyiben a saját források nem elegendőek, részt veszünk az I. világháború centenáriuma alkalmából kiírásra kerülő országos pályázatokon, ahogyan a Holokauszt Emlékév kapcsán is tettük – nyilatkozta a Pest-budai Látképnek Bús Balázs polgármester, aki szerint az emlékezetnek egységesítő, összetartó és közösségformáló ereje van egy nemzet életében.

A III. kerületben hét első világháborús emlékhely található. A Lajos utcai plébániatemplom oldalánál látható Óbudai Hősi Emlék, a békásmegyeri Ezüsthegyi úton álló Hősi emlékmű és az I. utász zászlóalj Hajógyári szigeten felállított emlékműve mellett a volt remíz Vörösvári úti épületének a falán a háborúban elesett közlekedési dolgozóknak, a Menedékház utca 122. számú házának falán a Budapesti Turista Egyesület hősi halottjainak emlékét őrzi tábla, s a Bécsi úti felhévízi templom, illetve a Lajos utcai zsinagóga falán is emléktábla látható.DSCF8024

Mint a polgármestertől megtudtuk, az állapotfelmérés végeredménye egy hónapon belül várható, de már most elmondható, hogy az emlékhelyek szinte mindegyike kisebb-nagyobb felújításra szorul.  Van, amelyiket csak meg kell tisztítani a rá rakódott szennyeződéstől, van, amelyiknél a feliratot kell pontosítani, de olyan emléktábla is van, amit teljes egészében újra kell csináltatni, illetve amit – miután magánterületen van – más közintézmény falára kell helyezni.

Az emlékhelyek rendbehozatala mellett Bús Balázs elképzelhetőnek tartja, hogy a kerület kulturális rendezvényekkel, koncertekkel is kapcsolódjon az országos megemlékezésekhez, de ez egyelőre még nem került napirendre a testületben.

forrás: www.obuda.hu