Erdő Péter Békásmegyer-Ófaluba látogatott

Gazdag programmal teli két napot töltött Erdő Péter bíboros a Budapest határában fekvő Békásmegyeren. A főpásztor tanított, buzdított, irányt mutatott. A látogatást záró szentmise köszöntőjében a plébániai közösség missziós küldetésére hívta fel a figyelmet. – olvashatjuk a magyarkurir.hu cikkében.
November 15-16-án kereste fel az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vizitációs programja keretében Erdő Péter bíboros a békásmegyeri Szent József plébániát. Az ófalusi plébánia területén működő Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium megtekintése jelentette az első látogatási nap programját.


A második napon a plébániai képviselőtestület, valamint meghívott vendégek – köztük Varga Mihály pénzügyminiszter és Bús Balázs polgármester – találkozhattak a főpásztorral. Az Őzike utcai nyugdíjasotthon meglátogatását követően bemutatkoztak a plébánián működő, ahhoz tartozó közösségek, karitatív, kulturális, hagyományőrző, művészeti csoportok.

Erdő Péter bíboros a beszámolókra reflektálva elmondta: az öszefoglalók arra törekedtek, hogy a szabadidős programokban, emberi kapcsolatok építésében megnyilvánuló közösségi jelleget húzzák alá. A főpásztor rámutatott: egy-egy plébániai csoportnak figyelnie kell arra, mi tevékenységének a középpontja. Így a ministráns élet lényegi pontja a liturgia, a szakrális szolgálat, a hittanos csoporté pedig a hit tanítása, az pedig külön érték, ha e középpontok körül jó emberi közösség alakul ki – fogalmazott tanításában. Az imaközösségek bemutatkozásaira válaszolva a hangsúlyozta, a magánima is mindig utat talál Istenhez, de különösen erőteljes, különösen lélektől átjárt az imádáság, ha hívő közösség végzi.

„A főpásztori látogatás lehetőséget adott számunkra, hogy megmutathassuk életünket”– fejezte ki örömét Varga Gábor plébános a Magyar Kurír kérdéseire válaszolva. Kiemelte: a felkészülés feladatai arra figyelmeztették őket, hogy keressék a választ, miként tudják plébániai közösségként megélni keresztény küldetésüket. Varga Gábor a Szent József plébánia életéről elmondta: számára nagy érték az évek során megteremtett közvetlen, családias légkör. Szerencsésnek tartja a plébánia adottságait: a templom, a plébániaépület, a nagy kert és a Szent József közösségi ház közelsége szoros egységbe kapcsolja a szakrális és a közösségi élet színtereit. Ahogy Gallai Máté a Boldog Salamon-kör bemutatásában fogalmazott: ennek az egységnek köszönhetően van egy középpont, ahol a szellemi és kulturális élet összpontosul, és a plébánia a kulturális pezsgés alapja lehet.


A főpásztori vizitációt ünnepi szentmise zárta. A köszöntőben Erdő Péter bíboros arról beszélt, a plébánia területén mintegy 10.000 megkeresztelt katolikus él, akik közül sokan ritkábban vagy soha nem jutnak el a templomba, így a plébániai közösségnek missziós küldetése van. Ezt annak tudatában kell végeznie – hangsúlyozta Erdő Péter, hogy nekünk keresztényeknek van mondanivalónk, van miről tanúságot tennünk. A bíboros megfogalmazta azt az örömét, hogy az élet több területén is megtapaszthatta a plébánia közösség elkötelezett missziós szolgálatát. Kísérje áldás, külső és belső erősödés ezt a munkát – mondta a főpásztor.

Magyar Kurír
(té)