Magyar Festészet Napja

Október 14-én, vasárnap 10 órakor a Szent József Házban a Magyar Festészet Napjához kapcsolódó programot szervez a T-Art Alapítvány. Kárpáti Tamás Munkácsy-díjas festőművész Credo című kiállításának záró rendezvényén Garami Gréta művészettörténész Kárpáti Tamással beszélget a szakrális művészetről, miközben a gyermekeket Bihariné Tenk Dóra művészeti foglalkozással várja. Kárpáti Tamás a kortárs művészet egyik kiemelkedő alakja. Képein egyszerre van jelen korunk emberének hitélménye és a klasszikus festészeti hagyományok továbbélése.
„Hogy mit jelent a szakrális művészet kifejezés, arról máig eltérő vélemények léteznek. Másként definiálnak az egyházak, másként a művészettörténész, másként az esztéta, és persze másként a művész vagy a néző. Van, aki szerint az a mű válik szakrálissá, melynek legalábbis a gondolata istenélményben vagy imádság közben fogan meg. Van, aki szerint ennek az élménynek a befogadóban, a nézőben kell megszületnie. Van, aki szerint a művész hite vagy az alkotás biblikus témája elengedhetetlen feltétele a mű szakrális voltának. Van, aki szerint kizárólag a felszentelés aktusa tesz egy alkotást szakrálissá, és csakis az szakrális mű, amelyik a templomban, a liturgiában szolgálatot tesz. Sokan úgy vélik, hogy a szakrális művészet akkor jó, ha követi a tradíciókat, mások viszont épp a művészi szabadságban és progresszióban látják a spiritualitás kritériumait.” (Garami Gréta)

2012. október 11-én 17.30-kor Garami Gréta művészettörténeti előadást tart az Óbudai Kulturális Központban (1032 Budapest, San Marco u. 81.) A szakralitás a jelenkori művészetben címen. Az előadás ingyenes.