Juhász Réka és gyimesi mesterei

Október 26-án, pénteken este 19.30-kor gyimesi estre várunk minden érdeklődőt a Szent József Ház nagytermébe. Közreműködnek gyimesi mesterek és budapesti tanítványok. A belépés ingyenes.

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog,
ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának
.” (Kodály Zoltán)

A budapesti Juhász család életében, zenészi munkájában talán a legmeghatározóbbak a gyimesi mesterek, akikkel eleven kapcsolat áll fenn, folyamatos a közös munka (koncertek, előadások, táborok) mester és tanítvány között. A műsorban a gyimesi énekek, zene és táncok széles skálája megjelenik: furulya és hegedű, ének (keservestől a csárdásig), táncok, anekdoták, történetek.

Közreműködnek:

Mesterek: Tankó Eszter ének (Gyimesfelsőlok), Karácsony Lázár furulya (Gyimesbükk, Balahányos pataka), Tankó Dezső (Fintu) furulya, tánc és Tankó Ilona tánc (Gyimesközéplok, Hidegség pataka)

Tanítványok: Juhász Réka ének, gardon (Budapest), Juhász Dénes furulya (Budapest), André Csaba ének, tánc (Gyimesközéplok)

„Tőlük tanultuk, hogy a népzene örök. Nem jár le, nem veszti el aktualitását soha. Általános érvényű emberi érzéseket hordoz, évszázadok alatt milliók vonatkoztatták a saját életükre, sorsukra ezeket a dalokat, dallamokat. Ezért aztán, a népzene használatában nincsenek generációs szakadékok. Ha öröklődése folyamatos, nagyszülők, szülők, gyerekek tudnak együtt, egyszerre, egy időben élni vele. Ők a »zenei nagyszüleink«. Kicsik voltunk mikor Édesapánk először Gyimesbe vitt minket. Azt hiszem, akkor ejtett rabul ez a világ, mikor az autóból kiszállva beleszippantottunk a levegőbe, és megéreztük azt a jellegzetes, hamisíthatatlan illatot. Fenyőerdők, gyanta, széna, gazdaságok, fűrészpor, ló, füst illatának keverékét. Később értettük meg, hogy gyimesi példaképeink ettől tudnak így énekelni, furulyázni, mesélni: csak így lehet igazán, ha ez a levegő járja a tüdődet minden nap. Az évek során igyekeztünk mi is minél többet szívni magunkba tanításaikból, és a gyimesi levegőből. Ez alkalommal felkértük őket, hogy a Hagyományok Házában, egy két részes műsorban együtt zenéljünk, táncoljunk, énekeljünk, meséljünk. Hogy hozzanak egy kis gyimesi levegőt.”