Kárpáti Tamás kiállítás

Szeptember 16-án, vasárnap 17 órakor nyílik Kárpáti Tamás Munkácsy-díjas, érdemes művész kiállítása a Szent József Házban (1038 Budapest, Templom utca 20.) A kiállítást Garami Gréta nyitja meg, közreműködik az Ómuzsika együttes. A kiállítást a Szakrális Művészetek Hete rendezvény keretén belül a T-Art Alapítvány szervezi. A kiállítás október 21-ig előre egyeztetett időpontban tekinthető meg, a Szakrális Héten, szeptember 17-től 22-ig pedig mindennap 14-18 óráig.

A T-Art Alapítvány most is a kortárs képzőművészet egy olyan területéről rendez tárlatot, ami valamilyen oknál fogva kimarad a jelenlegi államilag finanszírozott vagy profitorientált művészeti intézményekből. Kárpáti Tamás utóbbi évtizedben készült szakrális festményeiben a művész személyes, megélt istenélménye és e tapasztalat átadásának igénye jelentkezik.
A tárlat a Credo címet, azaz a Hiszekegy hitvallás címét viseli. Kárpáti Tamás stílusában ragaszkodik a festészet jól kipróbált tradícióihoz, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Credo szövege sem változott az elmúlt 1500 év alatt. Ahogy a Credo a keresztény hit legalapvetőbb tételeit, tömör lényegét foglalja össze, úgy festi meg Kárpáti Tamás a keresztény tematika legfontosabb alakjait: Krisztust, Máriát, szenteket. Figurái, kompozíciói úgy ismétlődnek, és erősítik meg újra és újra az üzenet lényegét, ahogy a Credo mondatainak kezdetén – hasonlóan egy litániához – újra és újra elhangzik a „hiszek” kifejezés. S ahogy a „hiszek” szó soha nem vált át az imában „tudom”-má, úgy ábrázolja hitélményeit a művész a homály, a sejtetés, a visszafogottság, a rejtélyesség, a titok eszközeivel.