Civil összefogás a lakóhelyért

Az önkormányzati választásokat 2010 októberében tartották. Sorozatunkban arról kérdezzük az egyéni választókerületek képviselőit: milyen ügyekben jártak el a lakosok érdekében? Ezúttal Kemény Krisztina (Fidesz-KDNP), a 13. számú egyéni választókerület képviselője, a kulturális, civil és kisebbségi bizottság elnöke számol be munkájáról.
– Igen változatos körzet az enyém. Ide tartozik Békásmegyer-Ófalu egy része, a lakótelep hegy felőli része, illetve a pusztadombi lakópark is. Panel társasházak, családi házak, illetve lakópark egyaránt található a területemen. Ennek megfelelően a problémák is különbözőek. A lakótelepen főként a köztisztaság, a parkok, a játszóterek állapota okozott gondot az elmúlt időszakban. A közterület- felügyelettel közösen azonban sikerült megoldani a helyzetet: több szemétgyűjtőt helyeztünk ki és a rendszeres ürítésükre is nagy gondot fordítunk. Mindezek mellett egyes utak állapota, illetve parkolási gondok jelentkeznek leginkább. Parkolókból természetesen itt sincs elég, főleg azért, mert az agglomerációból érkezők is gyakran használják a békásmegyeri parkolókat, növelve ezzel a zsúfoltságot. A megoldás mindenképpen a P+R parkolók kialakítása lenne, ami a hosszú távú városfejlesztési koncepciónkban is szerepel.
Már a múlté a Meggy utca és az Ófalu magasabb részein tapasztalt áldatlan állapot is, ahol rendszeresen alakultak ki illegális szemétlerakó helyek. Az önkormányzat a helyi lakosokkal és civil szervezetekkel együttműködve megtisztította az adott területet. A közterület-felügyelet és a rendőrség járőrei rendszeres jelenlétükkel remélhetően megakadályozzák, hogy újratermelődjön a szemét. Ugyanezeken a helyeken gond volt a közbiztonsággal is. A sűrűbb járőrözés eredményeképpen csökkent a bűncselekmények száma.
Készülőben van Békásmegyer- Ófalu szabályozási terve is, amit a helyi lakosokkal és civil szervezettel együttműködve készíttet el az önkormányzat még az idén. Régen húzódó ügy végére teszünk pontot hamarosan, mivel szilárd útburkolatot kap az Ádám utca. A vízvezeték építése június 18-án indult és rá három hétre az útépítés is elkezdődhet.
A kulturális, civil és kisebbségi bizottság elnökeként fontos eredménynek tekintem, hogy egyre több helyi civil szervezet ad be színvonalas pályázatot az önkormányzat által kiírt működési pályázatra, ahol évenként 20 millió forintot biztosítunk a támogatásukra. Számos tartalmas munka érkezett az idei „Fogadj örökbe egy zöld területet“ címmel kiírt pályázatunkra is. Ennek köszönhetően egyre több gondozott, virágos közterülettel gazdagodik a kerület.

forrás: Óbuda újság, szerző: Domi Zsuzsa