Wrabel Sándor kiállítás

Április 8-án, Húsvétvasárnap, este 7 órakor új kiállítás nyílik a Szent József Házban (Templom utca 20.). A művészről, Wrabel Sándorról elnevezett teremben látható alkotásokkal még a munkásságát jól ismerő szakemberek sem találkozhattak. A kiállítást Feledy Balázs művészet­történész nyitja meg, közre­működik Selmeczi György zongora­művész. A kiállítás fővédnöke Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
Az elfelejtett, üldözött festő életének egy szakaszában a békásmegyeri Szent József Plébánián lelt menedékre, Zámolyi László plébános jóvoltából. A bújtatást, az anyagi és erkölcsi támogatást képekkel hálálta meg.
Jellem és sors keresztezte életét, sújtotta a történelem, nyomasztó teherként nehezedett rá a személyiséget, nemzetet sorvasztó, vörös despotizmus. Miközben külföldön ünnepelték – 1966-ban Milánóban aranyérmet kapott –, itthon hallgatásra ítélték az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét vásznakra varázsoló festőt.
1978-ban Pomázra került, magányosan élt, vadakkal, madarakkal barátkozott: ölyvekkel, sólymokkal, héjákkal. Ők lettek mintái, modelljei, őket festette.
Művészete tántoríthatatlanul ragaszkodott az igazsághoz. Csak az igazsághoz, soha egyéni érdekhez. Sorsa az lett, hogy jelentőségét kora nem, csak utókora fedezte föl – valamelyest.
Halálának huszadik évfordulóján a Szent József Plébánia állandó kiállítással emlékezik Wrabel Sándorra. A képek restaurálása, keretezése özvegy Wrabel Sándorné született Dr. Gulla Etelka nagylelkű felajánlásának köszönhető.

A kiállítás előzetes egyeztetést követően látogatható: info@bekasmegyer-ofalu.hu