Művészeti foglalkozások a Szent József Házban

A T-Art Alapítvány már több alkalommal rendezett kiállítást a Szent József Házban. Idén ősszel a Festészet Napi programsorozathoz kapcsolódva Tenk László Csillaghegyen élő festőművész képeiből készült tárlat. A kiállítást Czakó Gábor író nyitotta meg.
Már az is hagyománnyá vált, hogy az Alapítvány gyerekfoglalkozásokat és tárlatvezetéseket tart az aktuális kiállításon, így történt ez most is. Én, mint az Alapítvány szervező-asszisztense, szívesen vállaltam szerepet ezeknek a foglalkozásoknak a lebonyolításában. Bár nem vagyok pedagógus, saját gyerekeimmel szerzett tapasztalataim és autodidakta tanulmányaim segítik munkámat.
Összesen kilenc foglalkozást tartottam: két első osztálynak (Pais Dezső Ált. Isk.), egy harmadik (Csillaghegyi Ált Isk.), három ötödik (Csillaghegyi Ált. Isk., Szent Imre Gim.), egy hatodik (Veres Péter Gim.), egy nyolcadik osztálynak (Mustármag) és egy rajz szakkörös csapatnak (Mustármag). Nagyon boldog voltam, hogy sok pedagógusnak sikerült felkelteni az érdeklődését. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek rendszeresen találkozzanak műalkotásokkal, kapjanak segítséget annak megértéséhez. Megfoghassák a művészek által használt eszközöket, megismerkedjenek a különböző művészeti technikákkal és ki is próbálhassák azokat.
A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak. Tapasztalatom, hogy amelyik osztály nem először jár kiállításon, már tudja, hogy kell viselkedni, mire érdemes figyelni. Nagyon jó lenne, ha a kiállítás-látogatás rendszeresen ismétlődő programmá válna az osztályok életében. Igyekszem a tárlatvezetést a tananyaghoz és a gyerekek érdeklődéséhez igazítani, minden eszközzel, akár drámával, feladatlappal vagy verssel figyelmüket a műalkotásokra irányítani, majd különböző kézműves technikákkal készített saját alkotással emlékezetessé tenni a programot.
Remélem, tavasszal újabb kiállítást rendezhetünk és lesz alkalmam foglalkozást tartani régi és új gyerekeknek egyaránt!

Bihariné Tenk Dóra