Zsebbe rejthető Óbuda

182 kerületi intézmény, látványosság, vendéglátóhely bemutatása gazdag illusztrációval, hasznos adatok, információk, könnyen, gyorsan és ingyenesen elérhető adatbázisa – ez a Zsebbe rejthető Óbuda – kerületi applikáció okostelefonra, a III. kerület önkormányzati turisztikai GPS-e.

Az  iPhone és android készülékekre letölthető alkalmazás Óbuda értékeit, szálláshelyeit és vendégváró létesítményeit mutatja be, megkönnyítve a kerület kulturális értékeinek felfedezését. Az applikáció összesen 182 óbudai és békásmegyeri intézményt, nevezetességet, vendéglátóhelyet ismertet gazdag illusztrációval, több mint 500 fotóval. Az adatbázisban 21 turisztikai látványosság, 8 múzeum, 24 templom szerepel. Elérhetőek továbbá 43 étterem, 16 szórakozóhely és 24 szálláshely adatai. Az egyes helyekhez tartozó praktikus adatokat (cím, telefonszám, e-mail, weboldal) a felhasználó elmentheti az iPhone telefonkönyvébe.

Az adatbázisban kereshet bármilyen szóra, vagy kategóriák szerint böngészhet. A nevezetességeket megkeresheti a térképen, sőt aktuális pozíciójától útvonalat is tervezhet.

– Az emberek átutaznak Óbudán Szentendre, Visegrád vagy Esztergom felé, ezért fontos, hogy meg tudjuk mutatni: érdemes megállni a kerületben, Óbuda célállomásnak is kiváló – világított rá a kerületi applikáció jelentőségére Bús Balázs polgármester. A városrész vezetője szerint a kerületi fejlesztések egyik legfontosabb területe a turizmus, célja pedig, hogy a városrész átmenő forgalmának egy részét „megállítsák”, maradásra bírják. – Itt a Hajógyári-sziget, a Gázgyár, az Aquincumi Múzeum; a Fő téren és környékén már nyolc-kilenc múzeum talált otthonra, azaz múzeumi negyeddel is rendelkezünk. A Zichy-kastély rejtette lehetőségekre állami szinten is érdemes odafigyelni és fejlesztési eszközöket fordítani – mondta Óbuda polgármestere.

Emlékeztetett: nemcsak Magyarország, hanem Európa legnagyobb fesztiválja a Sziget, melynek a III. kerület ad otthont. – Ha a fiatalok ki akarnak jönni a Szigetről, meg kell tudni mutatni nekik, mit érdemes megnézni Óbudán. Kül- és belföldi turistának bemutatni, hogy van itt annyi látnivaló, amiért érdemes több napot is eltölteni nálunk.

Bús Balázs Óbuda római kori emlékeire utalva elmondta: a kerület kulturális értékei méltóak arra, hogy fővárosi szinten kezeljék azokat, és fejlesztésükre országos figyelem irányuljon.

Az alkalmazás innen elérhető: http://www.obuda.hu/app/