„A közösségépítés legjobb eszköze a kultúra”

Egyik legfontosabb feladatának a közösségépítést tartja Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer fideszes polgármestere. A III. kerület vezetőjét a napokban megrendezett a Tavaszi Jazz és Bor Fesztivál kapcsán Óbuda kulturális életéről, hagyományairól és gasztronómiájáról beszélt.
Hosszú évek hagyományát törte meg, hogy idén Óbudára került a Tavaszi Jazz és Borfesztivál. Miért erre a helyszínre esett a választás?
A szervezők kerestek meg minket. A korábbi években a belvárosban tartották a rendezvényt, úgy tudom, a bérleti díjjal akadtak gondok. Örömmel fogadtuk az ajánlatot, amúgy is jó, ha a Fő térre olyan programokat tudunk hozni, amelyektől élettel telik meg a környék. Korábban volt például borfalu ugyanezen a helyszínen. A bor egyébként Óbuda múltjához szervesen kötődik.

Ön milyen borokat kedvel? Rutinos borfogyasztó, vagy lelkes amatőr? Itt milyen borokat kóstolt?
Kifejezetten szeretem a borokat, gyűjtöm is őket. Barátaimmal rendszeresen szoktunk bortúrákra járni országszerte; a tokaji és a villányi régiót mindig szívesen keresem fel. Itt főleg etyeki, villányi borokat kóstoltam, nagyon finomak voltak. Sok kedvencem van, de különösen szeretem a somlói, az egri és a tokaji borokat.

Fotók: fidesz.hu

Óbuda gasztronómiája méltán híres, elég a halászlére, vagy a túrós csuszára gondolni. Melyik a kedvenc étele? Ön szokott főzni?
A kerülettel szorosan összefonódott a vendéglátás, nemrég nyílt egy ezzel kapcsolatos kiállítás az Óbudai Múzeumban „Isten veletek ti boldog Vendelinek” címmel. A tárlattal összefüggésben elindult egy blog is, ami a régi óbudai ételeket mutatja be. Tudtommal Budapesten a legtöbb vendéglátóhely még mindig a III. kerületben található. A túrós csusza az egyik kedvenc ételem, bár nem tartozik a tradicionális sváb ételek közé, a jól ismert dal miatt nagyon összefonódott Óbudával. Magyar gyomrom van, az egyszerű egytálételek, mint a rakott krumpli, a töltött káposzta, vagy a paprikás krumpli mindig az első helyen szerepelnek. Ezeket szívesen el is készítem, ha úgy adódik. Egy másik étel, amit különösen szeretek, egyáltalán nem helyi specialitás: vajban párolt citromos, gombás sertésszelet.

Szereti a jazzt? Kiknek a fellépését várta?
Jóformán a jazzen nőttem fel, édesapámnak ez a műfaj volt a kedvence. Sokszor mesélte élete egyik meghatározó élményét: Louis Armstrong 1965-ös budapesti koncertjét a Népstadionban. Magam a fesztiválból a Hot Jazz Bandre készültem leginkább, sajnos elfoglaltságaim miatt csak a koncert végre sikerült odaérnem. A Benkó Dixieland Bandet is kedvelem, ők többször fellépnek egy évben a kerületben. Amúgy alapvetően a klasszikus New Orleans-i jazzt szeretem.

A fesztivál ideje alatt egy lengyel delegáció járt önöknél. Milyen programokon vettek részt?
Régóta nagyon jó kapcsolatot ápolunk Varsó Bemowo kerületével. A Katyńi mártírok parkjában a sztálini terror áldozatául esett lengyel tisztek és hivatalnokok tiszteletére avattunk emlékművet, a testvérváros delegációja erre az eseményre érkezett. A több mint húszezer ártatlanul kivégzett ember sorsa, akiknek halálát több évtizedes hallgatás és hazugságok szövevénye övezte, sokakban kelt ma is együttérzést. Az emlékműavatást népes közönség tisztelte meg jelenlétével. Úgy gondolom, a magyar-lengyel barátság újabb bizonyítéka ez az emlékmű. A lengyel delegációt könnyedebb programokon is vendégül láttuk. Az eseménnyel közel egy időben indult a Tavaszi Jazz és Bor Fesztivál. Mivel a lengyelek alapvetően jazzkedvelők, kimondottan örültek a programnak. Annyira tetszett nekik, hogy elmondásuk szerint otthon ők is szeretnének majd hasonló rendezvényt tartani.

Milyen kulturális rendezvény lesz a közeljövőben a kerületben?
Május 7-én ünnepeljük Óbuda Napját, a kerület számos pontján lesznek kulturális rendezvények. Ezzel párhuzamosan tartjuk az Óbudai Pikniket, ami a szomszédolás ünnepének egy válfaja. Azt szeretnénk, ha minél többen nyitnának egymás felé az emberek és a közösségi élet valódi tartalommal telítődne. Az Óbudai Nyár elnevezésű többhónapos programunk is több helyszínen, leginkább a Fő téren zajlik majd, komoly- és könnyűzenei, illetve színházi eseményekkel. A Jazz és Bor Fesztivál szervezősége, látva az érdeklődés mértékét, már most azon gondolkodik, hogy a szüret idején is nálunk tartaná meg őszi rendezvényét. Abból kiindulva, hogy milyen sokaknak okozott örömet a tavaszi fesztivál, biztosan partnerek leszünk ebben.

Fővédnökként jut ideje a kikapcsolódásra, vagy ilyenkor is megkeresik a helyi ügyekkel a kerületiek?
Egyik legfontosabb feladatomnak a közösség építését tartom. Ennek legjobb eszköze a kultúra. Az embereknek hihetetlenül nagy igényük van tavaszi fesztiválhoz hasonló találkozókra, kapcsolódási pontokra. Ha van rá lehetőség, hogy én ezt személy szerint is előmozdítsam, nem kétséges, hogy mindent meg fogok tenni. Jó dolog, hogy ilyenkor is kapcsolatba lehet kerülni a polgárokkal. Elmondhatják ügyes-bajos dolgaikat, amin érdemes elgondolkodni. Egyébként sok ismerősömmel találkoztam a rendezvényen és jutott egy kis időm borkóstolásra is, ezért nekem inkább kikapcsolódás volt a fesztivál, mint munka.

(forrás: busbalazs.hu)