Zöld Kuckó épül az Ezüsthegy utcában

Legutóbb tavaly novemberben hallhattunk a fogyatékosok számára Békásmegyeren épülő passzív házról, a Zöld Kuckóról, amely egyben Magyarország első, teljes egészében energiatakarékos közintézménye lesz.

Akkor csaknem tízezer embert vonzott az a koncert, amelyet a Nem Adom Fel Alapítvány javára rendeztek neves énekesek és együttesek közreműködésével. Az összegyűlt 16 millió forintot az ökoház felépítésére szánják. Mivel azonban a ház teljes felépítéséhez és berendezéséhez mintegy 100 millió forintra lenne szükség, továbbra is várják a felajánlásokat mindazoktól, akik fontosnak tartják fogyatékos embertársaink méltó lakhatását. A házban tíz embernek állandó, négynek átmeneti jelleggel jutna hely.
Az ügy állásáról tartott február 17-ei sajtótájékoztatón Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár kijelentette: a lakhatás és a munkahely nagyon fontos minden embernek, a fogyatékosoknak pedig különösen, hiszen ők nehezebben boldogulnak mindkét téren. Éppen ezért hamarosan uniós pályázatot írnak ki olyan programok megvalósítására, melyekben keretében legalább 1500 férőhelyet teremtenek fogyatékosok számára. Az alapítvány is jó eséllyel pályázhat, hogy közelebb kerüljön az ökoház megvalósításához. Az államtitkár köszönetet mondott a III. kerületi önkormányzat vezetésének, amely ingyen bocsátotta az alapítvány rendelkezésére a telket. Az önkormányzat nevében Gallóné dr. Nagy Judit, a szociális szolgáltató főosztály vezetője elmondta, hogy örömmel fogadták a Nem Adom Fel Alapítvány megkeresését, amely egy Ezüsthegy utcai saroktelket választotta ki a felkínált ingatlanok közül.
A januári testületi ülésen az önkormányzati képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy az alapítvány használatába adják a telket. Hamarosan együttműködési megállapodás jöhet létre az önkormányzat és az alapítvány közt, a későbbiekben pedig ellátási szerződést is szándékozik kötni az önkormányzat, hogy a kerületi lakosok számára biztosítsa az intézményi ellátást. A ház megvalósítására a napokban írják ki a tervpályázatot. Az építkezés a tervek szerint idén szeptemberben kezdődik, és egy év múlva vehetik birtokukba a lakók új otthonukat.

forrás: obuda.hu, Domi Zsuzsa