Felszámolt hulladékhegy

Példaértékű akcióval lepleztek le sorozatban egymás után szemetet illegálisan lerakókat a kerületi közterület-felügyelők Békásmegyer-Ófaluban. Berényi Attila, a Felügyelet igazgatója úgy fogalmazott az ügy kapcsán, hogy a szabálysértők semmi jóra nem számíthatnak, mert garantáltan megnehezítik a dolgukat a városrészben.
– Lakossági bejelentést kaptunk május közepén, hogy Békásmegyer-Ófalun, a Meggy utcában illegálisan raknak le hulladékot.
Többször kimentünk a helyszínre, abban bízva hogy sikerül tetten érnünk a szabálysértőket. Ahányszor ott voltunk, azt tapasztaltuk, hogy egyre nõtt a szeméthalom, időről időre szaporodott a hulladékkal teli zsákok száma. Volt ott autógumitól kezdve, a háztartási hulladékon át minden, amit csak el lehet képzelni, és amit nem, az is. Többször beszéltünk a környéken élőkkel, akik felajánlották segítségüket. Türelmünk végül eredménnyel járt, miután több napos akciót szerveztünk az utcában és egymás után lepleztünk le hulladékot illegálisan lerakókat, akiknek a tevékenységét fényképen is rögzítettük. Összesen nyolc embert értünk tetten május közepétől. Számos bizonyítékkal a birtokunkban feljelentettük az elkövetőket a szabálysértési hatóságnál.
Ezzel egy időben a környezetvédelmi hatóságnál is vizsgálat indult az ügyben. A bírság büntetési tétele egyébként 30 ezer forinttól kezdődik.
Az önkormányzat kártérítési eljárást is indított, mivel a hulladékhegy eltakarítása több százezer forintba került.
A III. kerületi Közterület-felügyelet alapítása óta ez az akció kiemelkedő eredménnyel járt. Példaértékű lehet, és abban bízunk, hogy a tettenérés lehetőségének tudatában visszatartó erővel bír majd a jövőben, hiszen akad még néhány illegális szemétlerakóhely a
városrészben, ami időről időre újratermelődik. A visszatérő ellenőrzéseket tehát még nagyobb intenzitással végezzük a jövőben
– hangsúlyozta Berényi Attila.