„Együtt épülhet kert és közösség”

play-sharp-fill

Az önkormányzat támogatja a jól előkészített és a helyiek igényeinek megfelelő civil kezdeményezéseket. Erre jó példa a szombaton, Békásmegyer-Ófalun átadott felújított játszótér és a közösségi mintakert.

me10

A Békásmegyer-Ófalun élők közössége összefogásának gyümölcse a nemrégiben nyílt Tündérkert, és a június 14-én átadott új közösségi mintakert, illetve az Árok utcai, önkormányzati támogatással felújított játszótér és taposóösvény. A kerületrész szépen fejlődik, hiszen egy hónap sem telt el, hogy a városrész vezetése vadonatúj, modern szabadidőparkot építtetett a Templom utcában.

Összefogással rendbe tett játszótér

jatszoterTöbbekben felvetődhet a kérdés, a szabadidőpark mellett mi szükség egy újabb játszótérre? A válasz nagyon egyszerű. Amellett, hogy az Árok utcai közel egy kilométerre, Ófalu másik részében található, a park már jóval korábban létezett. Leromlott állapotából igyekeztek rendbe tenni a helyiek. Az általuk elkeresztelt Korányi-rét a nevét a több generáció óta itt élő családról kapta, melynek tagjai fél évszázada szívükön viselik a terület karbantartását, szépítését.

osvenyme2me9Ehhez a munkához, szép gondolathoz, közös érdekhez kapcsolódott az Óbor-kör, melynek tagjai örökbe fogadták ezt a zöldterületet. Az egyesület időközben a növényzet ápolása mellett taposóösvényt is kialakított. Az önkormányzat vezetése a régi, balesetveszélyes, korábban elbontásra ítélt játszóeszközök helyett egy másik, kerületi, átalakítás alatt lévő játszótér hintáját és mászókáját ajánlotta fel a park rendbetétele, megújulása érdekében.

of4

Gyümölcsös után mintakert

almafaA közösségi mintakerttel az Óbor-kör régi elképzelése vált valóra Tárkány-Kovács Balázs vezetésével, Gallai Máté szervezőmunkájával. A munka itt is a terület rendbetételével kezdődött. Míg a Tündérkertben őshonos gyümölcsfák „növesztésével” foglalatoskodnak, a mintakertben zöldséget termesztenek a helyiek. Békásmegyer lakótelepi környezetében a városrész vezetése jelentős forrást fektetett az önkormányzati közösségi kert megvalósításába. A kettő több vonatkozásában is különbözik ettől. Míg a lakótelepi egyebek mellett közösségformáló céllal jött létre közterületen, az ófalui részben már a helyiek erősödő kapcsolatrendszerére épül, és a Szent József Plébánia telkén valósult meg. A fenti példákból is kiderül: az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a civil összefogást, és anyagi ráfordítással is igyekszik támogatni a hasonló kezdeményezéseket. Jelen esetben 800 ezer forinttal járult hozzá többek közt az eszközök, az öntözőberendezés és a palánták beszerzéséhez.

of6of5

Sokan szkeptikusan álltak ahhoz, hogy a kert művelői egy-két hónap eltelte után is lelkesednek a munkáért, de az a tapasztalat, hogy a „gyümölcsöt hozó” kert látványa minden résztvevő számára nagy sikerélményt hozott, így alig lehet kétséges a folytatás.

forrás: obuda.hu, szerző: Sz. cs.