Újra könyvtár működik az Ezüsthegy utcában

Átadták az Óbudai Platán Könyvtár új épületét Békásmegyeren. 15 év után újra könyvtár működik az felújított és korszerűsített épületben, amely a jövőben kulturális programok otthona is lehet.

A Békásmegyeri lakótelep és Békásmegyer-Ófalu határán lévő, 2003 óta üresen álló műemléképület tavaly a III. kerületi Önkormányzat kezelésébe került. Ide, az Ezüsthegy utca 16. szám alá költözött most az Óbudai Platán Könyvtár fiókkönyvtára, amely kinőtte már a korábbi, Csobánka téri helyiségét. A 230 millió forint önkormányzati forrásból felújított épületben 231 nm-en várják a látogatókat korszerű könyvtárszolgáltatással, kulturális programokkal.

Az ünnepélyes átadón Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület országgyűlési képviselője, valamint Bús Balázs polgármester is köszöntötte a résztvevőket, valamint örömét fejezte ki, hogy egy újabb közösségi tér nyithatta meg kapuit.

Ha pedig egy jó gyűjtemény párosul a hozzáértő iránymutatással, egy jó közösség hatásával, akkor a könyvtár ma is az lehet, ami mindig is volt: történelmünk, tudásunk és az emberi képzelet tárháza. – kezdte köszöntőjét Varga Mihály, majd folytatta: Az Ezüsthegy utcai könyvtárban dolgozók gondos és értő munkával őrzik, rendszerezik és teszik elérhetővé mindezt az idejáró emberek számára. Talán ez a legfőbb oka annak, hogy a könyvtárat szerették az itt élők, és tartottak ki éveken át az újranyitás mellett. Jogos volt az az igényük is, hogy ez az épület legyen megfelelő arra, hogy itt a szó nemes értelmében vett „bibliotéka” működjön, tegye lehetővé a legmodernebb könyvtári szolgáltatások elérését is, és jelenjen meg működésében az a környezettudatosság is, ami ma már egy modern intézménytől elvárható. Olyan fejlesztés valósult meg tehát ismét itt Óbudán, amely találkozik az óbudaiak igényeivel. Ez a fejlesztés az önkormányzat gondos előkészítő munkájának köszönhető.

Bús Balázs polgármester Vörösmarty Gondolatok a könyvtárban című versében feltett kérdését idézte majd válaszolta meg: Ment-e a könyvek által a világ elébb? A kérdésre biztos igennel válaszolhatunk, hozzátéve, hogy megy ma is. Mert bár sokszor és sokan temették a Gutenberg-galaxist, nekünk meggyőződésünk, hogy a papír alapú olvasásnak, s így a klasszikus könyvtáraknak is helye és szerepe kell, legyen. Nemcsak azért, mert a tudást és megismerést szolgáló könyvek még ma is szélesebb területet fednek le a digitálisan elérhető tartalmaknál, hanem azért, mert ma már egy könyvtár sokkal többet jelent a könyvekhez való hozzáférésnél. Ezt hivatott igazolni ez az új, stílusosan felújított, impozáns kerttel is rendelkező épület, melynek programkínálatban szerepelnek majd irodalmi délutánok, tematikus ismeretterjesztő előadások, öko-programok, olvasókör, felnőtteknek nyári zenés estek.

Amit most itt láthatnak, az egy többszereplős összefogás eredménye. – hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott  első sorban Tarlós István főpolgármesternek, hogy a kerület rendelkezésére bocsátotta az épületet, így lehetőség nyílt egy értéknövelő beruházás elvégzésére. Bús Balázs így folytatta, Óbuda egész olvasó közössége számára nagy öröm, hogy hosszú évek után az épület újra visszakaphatta egykori kulturális funkcióját. Végül köszönetet mondott a Városfejlesztő Kft. szakembereinek is, hogy a tervezési folyamattól, az egyeztetéseken át a kivitelezés befejezéséig végigkísérték a projektet, valamint az Óbudai Platán Könyvtár munkatársainak, az épület belső, funkcionális kialakításának megtervezéséért és a szakmai program kialakításáért.

A kapuit most megnyitó Ezüsthegyi Könyvtár nem csupán gyönyörűen megújult épület, ízlésesen kialakított külső és belső tér, kellemes látványt nyújtó falak, ablakok, tégla és üveg. Ez a ház a tudás és a képzelet, az új világok megismerésének helyszíne. És nem csak számunkra. Ez a könyvtár terveink szerint végigkíséri az itt élők életét. Ezért épült meg, ezért vártuk, ezért várta a közösség, emiatt dolgoztunk annyian hivatalból és önkéntesként. – köszönte meg az épület felújításában és a könyvtár kialakításában valamennyi közreműködő támogatását Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár igazgatója.

A Fővárosi Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2016-ban állapodott meg a korábban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraként üzemelő, immár több mint 10 éve üresen álló épületet könyvtári célú használatra megkapja. Ezt követően született meg a képviselőtestületi döntés az épület felújításáról az Ezüsthegy utca 16. szám alatt. A könyvtári szolgáltatásokra itt 231 m2 belső tér áll rendelkezésre. Az épület mellett azonban olyan területekkel, gazdagodtunk, mint a közösségi tér, játszótér, a pince és 600 m2 kert és udvar, melyek meghatározzák az intézmény egyediségét.

A felújítás során a külső homlokzat díszítőelemeinek és stílusjegyeinek megtartása mellett az épület kismértékű alaprajzi átalakítására került sor. A főbejárat áthelyezésével a Rózsadomb utca felől lehetőség nyílt akadálymentesített bejárat kialakítására. További tervezői szempont volt, hogy a korábban kihasználatlan udvar plusz funkciókkal gazdagítsa a könyvtárat.  Ennek köszönhetően a kertben mostantól kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas közösségi tér, a hátsó részén pedig egy pici fűszerkert várja a könyvtár látogatóit, valamint az udvarban kialakított kerékpártároló szolgálja a bringás olvasók kényelmét. A belsőépítészet a 21. századi könyvtárkultúra elvárásainak megfelelően, az informatikai infrastruktúra kiépítésével és a modern gépészeti megoldások alkalmazásával került megújításra. Az épületbelső – fekvéséből adódóan – sötétebb részeinek megvilágítását a mesterséges fényforrások mellett fénycsatornák beépítésével oldották meg. Az épülethátsó traktusához történő hozzáépítés megnövelte az olvasótermek kapacitását, valamint a dolgozói helyiségeknek is helyet biztosít. A teljes körű felújítás során minden külső és belső burkolat megújult, a homlokzatok és belső falafelületek festése is megtörtént, továbbá új helyre kerültek a mosdók. A már említett korszerű gépészeti megoldások mellett a hőszigetelt nyílászáróknak köszönhetően immáron egy fenntartási szempontból is korszerű épület ad otthont a kerület régi új könyvtárának.

A nagyközönség számára 2018. június utolsó napján tartották a megnyitónapot, amikor is az ingyenes beiratkozási lehetőség mellett számos programmal örvendeztették meg a leendő olvasóközönséget.

forrás: obuda.hu

Save